Apple Watch goud

Apple Watch: het oordeel tot nu toe

Hoogespannen verwachtingen, gematigde recensies
Afgelopen weekend was het zo ver: in negen landen, waaronder de Verenigde Staten, konden mensen voor het eerst de langverwachte Apple Watch kopen. Maar biedt deze smart watch je daadwerkelijk alles wat er beloofd is? Volgens Amerikaanse media is dit niet helemaal het geval. Hoewel recensenten over het algemeen lovend zijn over het uiterlijk en de kwaliteit van het materiaal van de Apple Watch, is men op andere gebieden kritisch.

Belangrijkste kritieken
Op een abstract niveau is men kritisch over de ‘tijdloosheid’ van het ontwerp. Hoewel recensenten het unaniem eens zijn dat de Apple Watch de mooiste smart watch van het moment is, vinden ze ook dat het ‘niet meer is’ dan een smart watch. Het design is kan niet concurreren met dat van bijvoorbeeld een Rolex, Omega of Breitling. Verder stellen critici dat de besturing van de Apple Watch ingewikkeld is, al melden ze ook dat dit niet onoverkomelijk is. Het belangrijkste kritiekpunt is echter dat de processor, die Apple speciaal voor de Apple Watch ontworpen heeft, niet naar behoren functioneert. Het horloge zou traag zijn, af en toe haperen en de bewegingsdetectie, die ervoor zou moeten zorgen dat het licht van je scherm aan gaat wanneer je je pols omhoog beweegt om op het scherm te kijken, werkt alleen als je heel overdreven beweegt.

De prijs
Een laatste, doch niet onbelangrijk, punt van kritiek is dat de Apple Watch aardig prijzig is. Voor een standaard model met een leuk bandje betaal je 400 tot 600 euro. De gouden Apple Watch Edition, wat de digitale concurrent van onder meer Rolex zou moeten worden, kost vanaf 11000 euro. Voor een product dat eigenlijk niet veel meer kan dan een iPhone, en waarvan het nog onbekend is hoe lang hij meer gaat en hoe waardevast hij is, is dat erg veel geld.